Acupunctuur

Wat is
ACUPUNCTUUR?

ACUPUNCTUUR is een medische complementaire techniek, die historisch gezien haar oorsprong vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde, en waarvan het doel is een therapeutisch effect te bekomen door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden.

ACUPUNCTUUR is een oude Chinese behandelingsmethode, maar nog steeds up to date om mensen van hun pijn te verlossen, ziekten te genezen en gezonder te maken. De acupuncturist gebruikt hiervoor fijne dunne naaldjes die in het lichaam geprikt worden in de acupunctuurpunten. Dit zijn speciale plaatsen op het lichaam, die op de meridianen liggen. Pijn situeert zich altijd in een of meerdere meridianen. Door het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in de meridianen hersteld en verdwijnt de pijn. Bovendien zijn de meridianen met de organen verbonden waardoor de acupuncturist de mogelijkheid heeft de organen gezonder te maken, de immuniteit te verhogen, en geest en lichaam te harmoniseren.

Welke klachten?

Welke aandoeningen komen in aanmerking voor acupunctuur?

Wereldwijd wordt acupunctuur als een goede en efficiënte behandeling beschouwd voor pijn : hoofdpijn, rugpijn, schouder- en arm pijn, pijn in de benen, kniepijn, enkelpijn, nekpijn, buikpijn, menstruele en gynaecologische pijn, fibromyalgia, rheumapijnen, artrosepijnen, aangezichtspijn, uitstralingspijnen, pijnen tussen de ribben, borstkaspijn, pijn aan de borsten, staartbeenpijn, pijnen op de wervels…) . Het is altijd de moeite om pijnklachten met acupunctuur te behandelen. Met acupunctuur worden de helende krachten in het lichaam aangesproken en herstelt het lichaam zich en verdwijnt de pijn. Er gebeurt iets positiefs, geen onderdrukking of camoufleren van de pijn.

Naast pijn is acupunctuur sterk in het harmoniseren van lichaam en geest. Vermits de acupunctuur lichaam en geest als één geheel ziet, is het mogelijk om zowel de lichamelijke als geestelijke klachten te verbeteren. Er is een constante wisselwerking tussen lichaam en geest. Onze geest beïnvloedt ons lichaam (en de klachten) en het niet goed functioneren van onze geest beïnvloedt het functioneren van onze lichaam. Het effect is dat mensen na acupunctuurbehandelingen levenslustiger, weerbaarder, solieder, soepeler, alerter, helderder, stressbestendiger worden en minder vatbaar zijn voor gemoedswisselingen en depressiviteit. Vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, depressiviteit, dipjes worden in de acupunctuur vanuit verschillende invalshoeken bekeken en behandeld.

Naast het behandelen van pijn en het harmoniseren van lichaam en geest behandelt de acupunctuur ook heel wat functionele klachten:

  • Gynaecologische klachten worden wereldwijd ruim behandeld met acupunctuur: menstruatieproblemen, begeleiding van vruchtbaarheidsprocessen (IVF, IUI, ICSI), premenstrueel syndroom, borstenproblematiek, libidoverlies, witverlies, overgangsklachten
  • Gewrichten: stijfheid, reuma, ziekte van Bechterew, bewegingsbeperking, ontstekingen, bursitis, tennis- en golfelleboog, krachtverlies, stapproblematiek, krampen, nek- en rugklachten, sportblessures, verstuikingen, herstel na operatieve ingrepen
  • Ledematen: zwaar, vochtophoping
  • Borstkas: hyperventilatie, hartkloppingen, spanning, vol gevoel
  • Spijsvertering: geen eetlust, constipatie, diarree, opgeblazen, teveel eetlust, buikpijn, prikkelbare darm (ibs), misselijk, zure oprispingen…
  • Allergieën: hooikoorts, gevoelig voor huisstofmijt, huisdieren, pollen, voedsel…
  • Hoofd: duizeligheid, menière, migraine, niet helder denken, spanningshoofdpijnen, gespannen dof gevoel
  • Neurologie: hernia, trigeminusneuralgie, pijnen tussen de ribben, zona pijnen, gevolgen van hersenbloeding of herseninfarct, preventie van hersenbloeding en infarct, MS, ALS, halfzijdige verlammingen, verlammingen, whiplash en whiplash verbonden langdurige klachten
  • Ademhalingsstelsel: kortademig, hoest, chronisch bronchitis, dikwijls verkouden, astma
  • Neus keel oren: sinusitis, oorsuizen, altijd verkouden, aften, droge mond, rare smaken, vuile adem, tandproblemen, tandvleesproblemen
  • Huid: droge huid, eczema, psoriasis, acne, zona, post zonale pijn, zweetproblemen
  • Oog: wazig zicht, oogontstekingen, branderig, droog, vlekken
  • Verslavingen: alcohol,, suiker, drugs, roken
  • Obesitas: zwaarlijvigheid
  • Intern: kouwelijk, te warm, bloeddruk, schildklier, diabetes,
  • Slapen: slapeloosheid, teveel slapen, veel dromen, rusteloos ’s nachts
  • Helderheid van geest: suf, vergeetachtig, verward, chaotisch, onrustig,
  • Stress: stressbestendiger,
  • Urine: blaasontstekingen, prostaat, libidoverlies, impotentie, vruchtbaarheidsproblemen
  • Kinderen: bedplassen, spijsverteringsproblematiek, verkoudheden, oorpijn, ADHD, slaapproblemen

Op het lichaam lopen de meridianen of energiebanen, die met de organen verbonden zijn. Heel dit meridianensysteem is één groot netwerk, en in dit netwerk is er volop leven. Levensenergie (qi – spreek uit “tjie”), bloed en lichaamsvloeistoffen lopen door deze banen, en zorgen ervoor dat ons eten verteert, de organen, spieren, hersenen, botten goed gevoed worden, dat we kunnen denken, spelen, lopen, ontroerd zijn, werken … Als de qi uit de meridianen is, zijn we dood, en ligt er een levenloos lijk.

Boeiend is het feit dat elk orgaan een meridiaan heeft. Zo spreekt de acupuncturist van bijvoorbeeld de lever meridiaan, of de hart meridiaan enzovoort. Wij kunnen via deze meridianen de organen gezonder maken of genezen, en omgekeerd gaat het orgaan zich ook projecteren in zijn meridiaan. De meridianen zijn als het ware de spiegel van de organen. Interessant, want zo kunnen we als het ware aan de buitenkant de binnenkant zien, en we kunnen de binnenkant verbeteren via de acupunctuurpunten op de meridiaan.

Hoe verhoudt dit netwerk van meridianen zich tot bijvoorbeeld de bloedsomloop, het zenuwstelsel, het lymfevatenstelsel, de hormoonhuishouding … ? Het meridianennetwerk overkoepelt al deze systemen. Behandelen van de meridianen via de acupunctuurpunten heeft effect op de bloedsomloop, het zenuwstelsel, het lymfevatenstelsel, de hormonen.

Heel dit meridianennetwerk is een bron van leven en dynamiek. Het is niet statisch, maar er gebeurt van alles.

Op de acupunctuurpunten is de activiteit het grootst, daar hebben we het meeste invloed op heel het systeem. Het meridianennetwerk kunnen we vergelijken met riviertjes en stromen. Het water stroomt, maar niet overal op een gelijkaardige manier: in een rivier zijn er stroomversnellingen, watervallen, kolken, verbredingen…zo is het ook in de meridianen, de stroom is niet overal gelijk en op die speciale plaatsen liggen de acupunctuurpunten, waar we een krachtige plaats ter beschikkingen hebben om het geheel te beïnvloeden.

De organen in de Chinese Geneeskunde worden anders bekeken dan in de Westerse Geneeskunde.

Longen

De longen zorgen voor de ademhaling en het opnemen van zuurstof, en zijn tegelijkertijd een belangrijk orgaan voor onze immuniteit.

De longen sturen naar de huid energie en warmte, die ervoor zorgt dat we de aanvallen van buiten uit goed kunnen opvangen: een goede weerstand tegen kou, vocht, pollen, microben, bacteriën worden verzekerd door een goede longenergie, die genoeg energie en warmte naar de huid stuurt, zodat we een goed warmteschild hebben die alle aanvallen van buiten uit kan opvangen.

Lever

De lever heeft ook een andere functie in de acupunctuur. Hij zorgt ervoor dat de energie in het lichaam vlot doorheen de meridianen loopt. Hij is erg gevoelig aan stress die ervoor zorgt dat de energie blokkeert en stagneert. Spanning en stress maken mensen letterlijk ‘gespannen’, spieren voelen stijf en pijnlijk, en ook emotioneel zijn mensen dan gespannen en geïrriteerd, met donkere gevoelens en neiging tot depressiviteit.
De lever via de acupunctuurpunten deblokkeren lost dikwijls al heel wat problemen op, en geeft mensen een meer ontspannen gevoel en minder irritatie. De lever heeft ook een belangrijk invloed op de menstruele cyclus. Pijnlijke menstruatie met klontervorming, fibromen, donker bloed, krampen zijn tekenen van stagnatie, die verbeteren door een betere leverfunctie, die de energie weer vlot doet lopen. Niet zwanger kunnen worden kan ook vanuit deze hoek behandeld worden.

Nieren

De nieren zijn ook een filtreerstation, zoals in de Westerse Geneeskunde, maar tegelijkertijd worden de nieren in de Chinese Geneeskunde beschouwd als een ‘reservoir’ van onze erfelijkheid.

Onze constitutionele kracht. Mensen die oud worden hebben hebben sterke nierenergie. Maar ook ons vermogen om ons voort te planten is bepaald door deze nierenergie.

De kwaliteit van eicellen en zaadcellen worden verzekerd door een goede nierenergie. Onvruchtbaarheid wordt behandeld door de nierenergie te stimuleren. De nieren zijn ook de motor van heel onze ontwikkeling.

De kracht die een babytje doet groeien tot kleuter, peuter, puber, volwassene ligt in de nierenergie. Wanneer het hier fout loopt, wordt dit vanuit de acupunctuur verklaard door een minder sterke nierenergie.

Hart

Zo is het hart ook een pomp om het bloed door de aderen te sturen, maar is het in de acupunctuur ook een orgaan dat onze emoties bepaalt, dat gevoelig is voor stress en zorgen, dat ook ons mentale fitheid bepaalt, onze helderheid van denken en onze alertheid. Hyperventilatie, benauwdheid, spanning op de borstkas, zenuwachtigheid kunnen te maken hebben met een niet goed functioneren van het hart.

De Westerse Geneeskunde kan uitstekende de structurele fouten in het hart ontdekken. Veel beter dan de Chinese. Als er structurele problemen zijn is hartchirurgie en medicatie een zegen, die al veel mensenlevens gered hebben, en het is daarom ook belangrijk dat altijd eerst een westerse interpretatie van klachten voorafgaat aan een acupunctuurbehandeling. Maar dikwijls is ‘hartlijden’ niet structureel, en dan is acupunctuur een interessante invalshoek.

Milt

Het spijsverteringssysteem is ook erg belangrijk in de acupunctuur. Geen honger, opgeblazen, diarree of constipatie, buikpijn, teveel honger… zijn tekenen van een spijsverteringssysteem dat niet in evenwicht is. Nochtans erg belangrijk omdat via ons eten en via het spijsverteringssysteem bloed en energie (qi) aangemaakt worden. Vermoeidheid, sloomheid, zwaartegevoel in de ledematen, en vooral ook veel slijm, zijn aanwijzingen van een niet goed functionerend spijsverteringssysteem. Het spijsverteringssysteem (en hetgeen wat we eten) zijn erg bepalend voor onze conditionele fitheid.

De levensenergie of qi kan veel vormen aannemen. Alles is in feite energie of qi: onze gedachten en gevoelens, onze sympathie en liefde voor iemand, het verteren van ons eten, het bloed dat door onze aderen stroomt, het zenuwstelsel dat magistraal al deze functies coördineert, maar ook de zon die ons verwarmt, het groeien en botten van de planten en bomen, het draaien van de aarde in het universum, de wind die door onze haren waait, de kou die alles terug doet krimpen, het naar binnen lopen van de sapstromen van de planten tijden de herfst en winter, het stille wachten van de natuur op de lente, het slapen en rustig worden, om dan weer opnieuw te ontwaken en te groeien…

De Chinezen noemen dit yin en yang. Alles is energie, maar ze kan yin of yang zijn met een oneindig aantal tussenstadia.

Yang doet aan de zon denken en aan een beweging naar buiten: er is actie, het is dag, het is warm , alles groeit, zomer, we komen naar buiten.

Yin komt tevoorschijn als de zon verdwijnt: het wordt nacht en donker, er is rust, mensen slapen, het wordt kouder. De winter is yin. De beweging van yin is een beweging naar binnen: onze energie gaat tijdens het slapen naar binnen om daar terug op te laden, de sappen van de bomen en planten gaan tijdens de herfst en winter terug naar de wortels om daar te rusten en op te laden tot de lente komt, om dan terug naar buiten te komen.

Deze oneindige wisselwerking tussen yin en yang is de motor van het leven. Bij gezondheid is yin en yang in evenwicht, yin en yang zijn in harmonie.

Yin en Yang en ziekte

Bij ziekte zijn yin en yang niet in harmonie, en manifesteren yin en yang zich. We spreken dan van yinne of yange symptomen. Iemand die koorts heeft, onrustig is, niet kan slapen, te warm heeft, rode jeukende uitslag heeft, dorst heeft, heeft yange symptomen. Iemand die het altijd koud heeft, moe is, weinig fut, altijd geneigd is te slapen, zware benen heeft, heeft yinne symptomen.

Een acupuncturist gaat symptomen altijd interpreteren als een yin of yang symptoom. Migraine patiënten bijvoorbeeld zijn geneigd om rust op te zoeken, liefst in een donkere kamer en koel. Dit zijn yinne omstandigheden omdat migraine in de Chinese geneeskunde verklaard wordt als opstijgende yang. Er is veel te veel yang in het hoofd, en de patiënt gaat intuïtief yinne omstandigheden opzoeken (rust, koelte, en donker).

Om symptomen goed te interpreteren hebben we meer nodig dan alleen maar yin of yang. De toestand van de organen (lever, hart, nier, maag, darmen, spijsvertering, longen …) spelen ook een belangrijke rol.

Acupunctuur wil letterlijk zeggen ‘prikken met naalden’. Dit is voor de meeste mensen wat afschrikwekkend, maar het gaat over flinterdunne naaldjes, die in de acupunctuurpunten geprikt worden. De prik doet omzeggens geen pijn.

De acupuncturist manipuleert de naald om de stroom van energie in de meridianen te stimuleren. Dit geeft een uitstralend gevoel. Op dat moment gebeuren er belangrijke dingen: blokkades worden opgeheven, pijn vermindert, te weinig energie kan vermeerderd worden, organen functioneren beter, de geest wordt helderder…

BAF-leden gebruiken uitsluitend steriele wegwerpnaalden voor éénmalig gebruik.

Er is een Chinese stelling die zegt dat in ons lichaam ‘elk deel het geheel vertegenwoordigt’. In delen van het lichaam wordt heel het lichaam geprojecteerd, zoals bijvoorbeeld in de oor.

Het oor lijkt op een embryo, de oorlel wordt dan het hoofdje enzovoort. Zo kan rugpijn bijvoorbeeld ook via het oor behandeld worden. Wij noemen dit microsystemen. Zo zijn de voetzolen, de haarlijn ook microsystemen.

“Cups” zijn glazen bollen waar de acupuncturist via vuur in de bol de zuurstof opbrandt. Er ontstaat een vacuum en met een snelle beweging worden deze cups op lichaamsdelen geplaatst.

De cup zuigt zich vast en onder de cup ontstaat er een hevige reactie: de doorbloeding is sterker, blokkades worden opgeheven, binnengedrongen koude wordt verwijderd…

Acupunctuur wordt als niet- conventionele geneeswijze ( dus net zoals osteopathie, chiropractie en homeopathie) gedeeltelijk terugbetaald binnen de aanvullende ziekteverzekering van uw ziekenfonds. Dit houdt in dat u als patiënt een beperkt aantal behandelingen gedeeltelijk terugbetaald krijgt van het ziekenfonds waarbij u bent aangesloten.

Hoeveel u terugbetaald krijgt per behandeling en voor hoeveel behandelingen u deze terugbetaling geniet, verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds. U neemt hiervoor het best contact op met uw mutualiteit of het secretariaat van de Belgian Acupunctors Federation.

Tevens komen verzekeringsmaatschappijen soms supplementair tussen in de kosten van een acupunctuurbehandeling, bovenop de uitkering die u geniet van uw ziekenfonds. ( pre-en posthospitalisatie, bij een sport –of arbeidsongeval).

Informeer hiervoor bij uw verzekeringsmaatschappij naar de polisvoorwaarden.